Podpořte zažívání, prodlužte si život. Podpora zažívání je podle ajurvédy základním kamenem dobře fungujícího těla (v textu o správném fungování menstruačního cyklu zmiňuji důležitost odstranění ámy – toxinů, zdravý trávicí systém netvoří ámu). Většina zdravotních problémů začíná nesprávnou životosprávou, a tudíž i stravou. Tady již nelze dát pouze všeobecná doporučení, protože se jedná o problémy závisející na osobní situaci. V podstatě lze říci, že nahromadění nečistot v těle, které se projeví povlakem na jazyku, či nepravidelným vyměšováním, je nutné vždycky odstranit, aby se odlehčilo trávicímu systému. Očistná kůra horké vody, bylinná směs trifla jsou dva prostředky, které jsou velmi účinné v odstranění nečistot z těla. Oslabená schopnost strávit jídlo se nejlépe posílí konzumací čerstvého zázvorového kořene, který se připraví například s medem, a jí se 15 minut před každým jídlem k aktivaci trávicích enzymů a šťáv. Dále je velmi důležité odstranit stres, protože stresové zažívání netráví tukové zásoby. Odstranění stresu závisí v ajurvédě na jeho příčinách, tudíž se může jednat o posílení nervové soustavy a odstranění nervové či fyzické únavy, nebo naopak o relaxaci či aktivizaci těla pomocí fyzického pohybu, tance, procházek či jiných sportovně rekreačních aktivit.
Jak je vidět, přestože je mnohé dané konstitučním typem a ten se výrazně liší, přesto mají všechny tři ale jedno společné. Je to důležitost schopnosti strávit jídlo, tudíž síla zažívání. Správné zažívání je důležitější než správné jídlo. Úplně nejdůležitější složkou systému přirozené váhy je správně fungující zažívací systém. Většina stravovacích metod a doporučení se zaměřuje na to, co jíst. Ajurvéda ale tvrdí, že zažívání, tedy schopnost trávit, je důležitější než to, jaké jídlo máme před sebou. Jde o to, jak se toto jídlo zpracuje v těle. Tam, kde je zažívání silné a funkční, jídlo se kompletně přemění v živiny, energii, a potravu pro tkáně a buňky a splní tak svoji úlohu. Tam, kde zažívání je oslabené, narušené či nefunkční. Ani to nejzdravější, nejvhodnější jídlo nebude stráveno a tudíž tělu nedá to, co potřebuje, tam, kde je zažívání oslabené, narušené či nefunkční.
Podpora, posila a harmonizace zažívání je tedy nejdůležitější složkou režimu dosažení přirozené váhy. Vytvářejí ji zásady, které jsou na svou jednoduchost překvapivě účinné. Některé z nich uvádím.
1. Jezte jen tehdy, když máte hlad. Je třeba rozlišovat pocit slabosti či chutě od opravdového hladu. Zdravé zažívání pociťuje nejsilnější hlad kolem poledne, slabší k večeru a nepravidelné konstituční typy ráno do jedné až dvou hodin po probuzení.
2. Jezte v klidu, s absolutním soustředěním. Způsob, jak člověk jí, je důležitější v ajurvédě než to, co jí. Soustředění na jídlo, při němž člověk věnuje čas chuti, vůni, žvýkání a vůbec celému procesu jedení podporuje dobré zažívání. Vylučuje se tak jedení při práci, ve stoje, při jízdě autem, před počítačem, u televize, při čtení, během pracovních diskuzí a mnohé jiné situace, s kterými se člověk běžně setkává nebo které praktikuje, aniž by si jich byl vědom.
3. Jezte, co a kolik, co vaše tělo potřebuje a to nikoliv do úplného nasycení. Tato zásada vyžaduje komunikaci s tělem, zejména žaludkem. Ne nadarmo se říká, že oči by ještě chtěly, ale žaludek již nemůže. Ve své praxi jsem viděla opakovaně, že v podstatě každý člověk ví, co mu vyhovuje a co nikoliv, ale ne všichni to respektují. Možná je příliš jednoduché vzdát se kávy, když nás po ní bolí žáha, nebo sladkého, když nás po něm bolí hlava. Raději hledáme složité důvody, proč to či ono nefunguje jak má a zvyšujeme počet lidí s potravinovými alergiemi, přecitlivělostí na mléko, sníženou funkcí štítné žlázy nebo pomalým metabolismem. Přestože tyto situace jsou legitimní, nevyskytují se zdaleka tak často, jak si myslíme. Někdy docela jednoduchá úprava naší životosprávy, podpora zažívání zlepší, nejenom trávení, ale i fungování celého těla.
Podpořte zažívání, prodlužte si život. Podpora zažívání je podle ajurvédy základním kamenem dobře fungujícího těla (v textu o správném fungování menstruačního cyklu zmiňuji důležitost odstranění ámy – toxinů, zdravý trávicí systém netvoří ámu). Většina zdravotních problémů začíná nesprávnou životosprávou, a tudíž i stravou. Tady již nelze dát pouze všeobecná doporučení, protože se jedná o problémy závisející na osobní situaci. V podstatě lze říci, že nahromadění nečistot v těle, které se projeví povlakem na jazyku, či nepravidelným vyměšováním, je nutné vždycky odstranit, aby se odlehčilo trávicímu systému. Očistná kůra horké vody, bylinná směs trifla jsou dva prostředky, které jsou velmi účinné v odstranění nečistot z těla. Oslabená schopnost strávit jídlo se nejlépe posílí konzumací čerstvého zázvorového kořene, který se připraví například s medem, a jí se 15 minut před každým jídlem k aktivaci trávicích enzymů a šťáv. Dále je velmi důležité odstranit stres, protože stresové zažívání netráví tukové zásoby. Odstranění stresu závisí v ajurvédě na jeho příčinách, tudíž se může jednat o posílení nervové soustavy a odstranění nervové či fyzické únavy, nebo naopak o relaxaci či aktivizaci těla pomocí fyzického pohybu, tance, procházek či jiných sportovně rekreačních aktivit.