INDICKÝ CHLÉB NAAN

Ingredience

250 g hladké mouky
2 ČL cukru
1 ČL soli
7 g čerstvého droždí nebo 1/2 sáčku
sušeného
3 PL olivového oleje + na vymazání
cca 2 dcl vody

Na posypání

1 PL ghí
3 stroužky česneku
čerstvý koriandr
popřípadě mák, černý sezam, kmín
sůl

Postup
1. Všechny ingredience smíchejte a vypracujte hladké, pružné a lesklé těsto (jen pozor, aby droždí
nešlo přímo na sůl). Vodu přidávejte podle potřeby tak, aby těsto nelepilo. Mísu zakryjte
potravinovou folií a nechte na teplém místě vykynout cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj
objem.
2. Těsto rozdělte na 5 dílů (placka má pak cca 15 cm v průměru), rozválejte placky libovolného
tvaru, tradiční jsou ve tvaru slzy, ale co pár desítek kilometrů, se zvyky v Indii mění, tak i počet i
velikost placek je na vás. Posypte nasekaným česnekem a koriandrem, nechte 5 – 10 minut těsto
odpočinout.
3. Rozehřejte troubu na 170 °C funkce grill, umístěte plech do nejvrchnější polohy. Na rozžhavený
plech rychle a opatrně přeneste budoucí naan, pečte v horní poloze asi jen 1-2 minuty, dokud
lehce nezezlátnou bubliny. Vyndejte, potřete ghí a případně posypejte kořením.

Poznámka: Pokud se naany trochu přichytí, je to v pořádku, v Indii se těsto hází na stěny žhavé pece
a často se taky potrhá, důležité je, aby byl plech rozžhavený. Vše velmi usnadní nepřilnavý povrch pekáče.